Фолієва кислота або вітамін В9 при підготовці до вагітності

Мабуть, найпоширенішою порадою, яку чують пари, що планують дитину, можна назвати рекомендацію про прийом фолієвої кислоти.

 

Мабуть, найпоширенішою порадою, яку чують пари, що планують дитину, можна назвати рекомендацію про прийом фолієвої кислоти. Чому цей вітамін такий корисний для організму як майбутньої мами, так і майбутнього тата? Чому так важливо завчасно, ще на етапі планування, почати його прийом? Які наслідки дефіциту вітаміну В9 і які продукти багаті їм? Про все це ми і поговоримо в статті.

Ефекти фолієвої кислоти для жінки

Фолієва кислота надає цілий ряд різноманітних позитивних впливів на жіночий організм, сприяючи його готовності до зачаття і виношування здорового малюка. Серед ефектів вітаміну В9 наступні:

  • стимуляція ділення клітин;
  • нормалізація процесу розщеплення і подальшого засвоєння білка, його складових компонентів – амінокислот, а також цукрів;
  • стимуляція процесів кровотворення;
  • детоксикаційний ефект;
  • стимуляція апетиту з супутнім поліпшенням засвоєння поживних речовин і вітамінів з їжі;
  • стимуляція кровообігу і профілактика атеросклеротичних уражень судин;
  • зміцнення імунної системи.

Крім перерахованих ефектів вітаміну В9 є ще одна дія, при плануванні зачаття чи не найважливіша: фолієва кислота бере пряму участь в процесі формування структури ДНК, відповідає за коректне копіювання материнської та батьківської генетичної інформації в клітини зародка. Це важлива умова правильного формування абсолютно всіх органів і систем малюка, особливо нервових клітин.

Дефіцит фолієвої кислоти – чим він загрожує вагітності?

Значний гіповітаміноз В9 призводить до пошкодження яйцеклітин і істотного зниження ймовірності зачаття. Також дефіцит фолієвої кислоти може призводити до внутрішньоутробних вад розвитку – в першу чергу нервової системи плода.

Крім цього гіповітаміноз В9 загрожує низкою негативних впливів на організм майбутньої мами, що створюють перешкоди для нормального зачаття і виношування вагітності. Серед них:

  • анемія – стан, що призводять до гіпоксії плода і затримки його розвитку;
  • зниження апетиту;
  • порушення засвоєння поживних компонентів їжі, особливо білків, амінокислот – будівельного матеріалу для організму плода;
  • хронічна втома, слабкість, дратівливість.

При цьому слід врахувати, що закладка всіх основних органів і систем відбувається в період з 4-5 тижнів внутрішньоутробного розвитку – тобто тоді, коли майбутні батьки часом навіть не здогадуються про те, що зачаття вже відбулося. І саме в цей період достатній рівень фолієвої кислоти в організмі мами особливо важливий. Тому лікарі наполегливо рекомендують готуватися до вагітності і завчасно починати прийом вітаміну В9, щоб виключити його дефіцит в настільки важливий для розвитку малюка час.

Доведено, що забезпечення організму мами до зачаття і під час вагітності вітаміном В9 служить ефективною профілактикою патологій плода.

Патології нервової трубки і їх наслідки:

  • аненцефалія – відсутність великих півкуль головного мозку;
  • мікроцефалія – значне недорозвинення великих півкуль;
  • гідроцефалія – розтягнення шлуночків великих півкуль ліквором, що накопичився;
  • дефекти формування спинного мозку;
  • грижі мозку (головного, спинного).

Патології плаценти і їх наслідки, патології кровопостачання плода:

  • вади розвитку плаценти;
  • передчасне відшарування нормально розташованої плаценти;
  • гіпоксія плода з затримкою розвитку, гіпотрофією;
  • завмерла вагітність;
  • викидень.

Інші вади:

  • дефекти формування черепа;
  • дефекти кінцівок;
  • вроджені новоутворення плода.

Безумовно, не можна зводити перераховані вище пороки тільки до недостатньої кількості фолієвої кислоти в крові, але її оптимальний рівень грає важливу роль в запобіганні подібних патологій.

Фолати для майбутнього тата

Найчастіше при підготовці до зачаття наголошується на важливості фолієвої кислоти для організму майбутньої мами. При цьому незаслужено забувається найважливіша роль вітаміну В9 і для чоловічого організму, його фертильності, здоров’я і повноцінності його статевих клітин.

Відносно недавно вчені виявили, що навіть у здорових молодих чоловіків без шкідливих звичок до 4% сперматозоїдів мають ті чи інші хромосомні дефекти. Найчастіше такі дефекти поєднуються з малою рухливістю цих сперматозоїдів, що істотно знижує їх шанси на участь в зачатті. Проте, такі шанси зберігаються, що загрожує генетичними вадами плоду, в тому числі такими як синдром Дауна, Клайнфельтера, Шерешевського-Тернера. Доведено, що завчасний (розпочатий за три місяці до передбачуваного зачаття) прийом представниками сильної статі вітаміну В9 дозволяє істотно скоротити кількість дефектних сперматозоїдів в еякуляті.

This is a block of text. Double-click this text to edit it.

Для поповнення запасів даного вітаміну потрібно забезпечити надходження фолієвої кислоти ззовні. Найпростіший спосіб поповнення потрібних для зачаття запасів – їжа: існує цілий перелік продуктів харчування, багатих на фолієву кислоту, які однозначно варто включити в раціон пари, яка готується до зачаття. У цьому списку:

  • яловича печінка;
  • риб’ячий жир і його джерела – морська риба жирних сортів, печінку тріски;
  • молочні продукти – незбиране молоко, вершки, сири, сир, кисломолочні напої;
  • злаки, особливо цільні – гречка, овес, коричневий рис, жито;
  • овочі та зелень – шпинат, капуста, буряк, цибуля;
  • фрукти і ягоди – кавун, персики, абрикоси;
  • яйця;
  • горіхи – волоські, мигдаль;
  • бобові культури.

    Формуючи раціон, враховуйте, термічна обробка частково руйнує вітамін В9 і знижує його вміст у продуктах. Крім того, сучасні технології виробництва і зберігання продуктів харчування можуть негативно позначатися на кількості вітамінів в них. Відомо, що в великих містах розвинених країн жителі отримують все менше вітамінів з їжею і фолієвої кислоти в тому числі. Для того щоб заповнювати цей дефіцит, потрібно з’їдати більше, що ніяк не сполучається з малорухомим способом життя сучасної людини і тим, що для забезпечення організму в таких умовах йому потрібно значно менше калорій, ніж пару десятків років назад. Тому кращим рішенням для поповнення запасу фолієвої кислоти буде не збільшення кількості з’їдених продуктів, а прийом БАДів або полівітамінних препаратів з вітаміном В9.

Добавки з фолієвою кислотою і як їх приймати

Фолієва кислота міститься в багатьох мультивітамінних комплексах. Також вітамін В9 випускається і у вигляді монокомпонентних препаратів – таблеток, капсул. Який спосіб вітамінізації організму вибрати, підкаже лікар – тут важливо враховувати рівень в організмі інших біологічно активних речовин.

Починати прийом В9 слід за 3 місяці до
передбачуваного зачаття, можна починати
такий прийом навіть ще раніше – шкоди від цього не буде.

При підготовці до зачаття жінкам рекомендується приймати 800-1150 мкг фолієвої кислоти на добу. Для чоловіків дозування може бути нижче (400-800 мкг/добу) якщо немає шкідливих звичок і хронічної інтоксикації в побуті і на роботі, якщо ж шкідливі фактори присутні, то можливе підвищення дозування за рекомендацією лікаря до 800-1150 мкг/добу. В окремих випадках (при вираженому гіповітамінозі В9) лікар може підвищити дозування як для жінки, так і для чоловіка, але самостійно цього робити не можна. Як і більшість інших біологічно активних речовин, фолієва кислота корисна і безпечна в певній кількості, надмірне її надходження в організм може бути небезпечно.

 Приймати вітамін В9 можна один раз на добу, краще з ранку, вживаючи відразу всю рекомендовану добову дозу. Або ж можна ділити її на 2-3 прийоми через рівні проміжки часу. Допустиме запивання таблеток або капсул водою, прийом їх разом з їжею, яка не заважає засвоєнню вітаміну. Починати прийом В9 слід за 3 місяці до передбачуваного зачаття, можна починати такий прийом навіть ще раніше – шкоди від цього не буде.

Коли В9 не рекомендується до прийому?

Існує кілька станів, при яких приймати препарати, які додатково містять В9, не рекомендується.

До них відносяться:

  • злоякісна анемія;
  • авітаміноз В12 (він також супроводжується анемією);
  • індивідуальна непереносимість БАДів з фолатами (часто справа при цьому не власне в В9, а в інших компонентах).

У кожному з перерахованих випадків питання про прийом В9 слід вирішувати спільно з лікарем. Як правило, після корекції анемії, яка сама по собі є несумісною з нормальним зачаттям і виношуванням, прийом фолієвої кислоти стає можливим. При індивідуальній непереносимості можлива заміна препарату або корекція дієти таким чином, щоб по можливості задовольнити потреби організму в біологічно активній речовині без провокації алергічних нападів.

Автор: Оріон Фарма

Читайте також

В останні десятиліття з'явилися неспростовні дані, що відображають важливе значення вітаміну D для репродуктивної функції жінок і чоловіків.
16.02.2022
Збій у менструальному циклі може позначитися на здатності жінки народити здорову дитину, а також надовго зберегти молодість і красу. Щоб вчасно реагувати на сигнали організму та запобігати проблемам, важливо розуміти, як усе влаштовано. Про це — у статті.
16.02.2022
У суспільстві досить популярний стереотип про те, що на етапі підготовки до вагітності жінці не потрібно приймати вітаміни додатково
08.07.2021
Одним з найважливіших пунктів підготовки до зачаття є насичення організму майбутніх мами і тата вітамінами і мікроелементами, зокрема, вітаміном Е, або токоферолом.
08.07.2021
Мабуть, найпоширенішою порадою, яку чують пари, що планують дитину, можна назвати рекомендацію про прийом фолієвої кислоти.
08.07.2021
03067, Київ, БЦ "Avenue 53", просп. Перемоги 53, офіс 101
menu